Μερικά tips για το Unix

Φιλτράρετε ιστοσελίδες

Ο μικρός σου αδελφός επισκέπτεται ορισμένες ιστοσελίδες που δεν θέλετε να έχει πρόσβαση σε αυτές. Πώς θα μπλοκάρετε αυτές τις τοποθεσίες; Ανοίξτε το τερματικό και πληκτρολογήστε:

gedit / etc / hosts

... αντικαθιστώντας το gedit με τον αγαπημένο σας επεξεργαστή κειμένου. Θα ανοίξει ένα αρχείο. Σε αυτό το αρχείο προσθέστε:

127.0.0.1 website.com

... αντικαθιστώντας το website.com με το πραγματικό όνομα του δικτυακού τόπου, και δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την ιστοσελίδα.
Πως θα τερματίσουμε μια διαδικασία

Τερματίστε μια διαδικασία

Σίγουρα θα σας έχει τύχει ένα πρόγραμμα να μην ανοίγει με την αιτιολόγηση "process is already running" να εμφανίζεται σε μορφή “msgbox” στην οθόνη σας. Για να “σκοτώσετε” μια διαδικασία, ανοίξτε το τερματικό και πληκτρολογήστε τον τύπο:

ps aux

... μετακινηθείτε, μέχρι να βρείτε τη διαδικασία. Η αρχή κάθε γραμμής δεδομένων θα έχει έναν αναγνωριστικό αριθμό (processID). Εντοπίστε τον αριθμό και πληκτρολογήστε:

sudo kill -9 processID

... αντικαθιστώντας το processID με τον πραγματικό αριθμό. Voila! Η διαδικασία τερματίστηκε.

Κατεβάστε μία ιστοσελίδα

Μπορεί να βρείτε μια ιστοσελίδα τόσο καλή που να θέλετε να την αποθηκεύσετε στο σκληρό σας δίσκο. Για να το κάνετε αυτό με το Terminal, πληκτρολογήστε:

wget http://www.website.com/

.... για να τα κατεβάσετε όλα.

Ελέγξετε το uptime του συστήματος

Εάν θέλετε να μάθετε για πόσο χρονικό διάστημα το μηχάνημά σας τρέχει, η απλή εντολή του συστήματος uptime θα σας δώσει αυτή τη πληροφορία, μαζί με τους χρήστες και μερικά άλλα tidbits πληροφοριών. Για να ελέγξετε το uptime του συστήματος στο Linux, ανοίξτε το τερματικό και πληκτρολογήστε το τύπο:

uptime

... Ναι, είναι πραγματικά τόσο εύκολο.

Εξαγωγή CD / DVD Drive

Μερικές φορές πιέζεται το κουμπί του DVD-ROM και δεν συμβαίνει τίποτε. Σε αυτή τη περίπτωση, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να ανοίξει. Στο Terminal, πληκτρολογήστε

eject

... και αυτό ξαφνικά θα εμφανιστεί!

Εξετάστε τη CPU

Έχετε ανάγκη από λεπτομερείς πληροφορίες για τη CPU σας; Χρησιμοποιήστε αυτόν τον κώδικα:

cat / proc / cpuinfo

... και θα έχετε ένα σύνολο από πληροφορίες

Χρονόμετρο

Κάθε φορά που θέλετε να χρονομετρήσετε κάτι και τυχαίνει να μην έχετε ένα ρολόι, μην ανησυχείτε!

time cat

... και πατήστε control+d για να σταματήσει το χρονόμετρο.

Προγραμμάτισε ένα Download για τη διάρκεια της νύχτας

Μερικές φορές θέλετε να κατεβάσετε κάτι που είναι μεγάλο και θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό είναι η μέση της νύχτας (ή ενώ είστε μακριά). Για να προγραμματίσετε μία λήψη για μια ορισμένη χρονική στιγμή πληκτρολογήστε αυτό:

echo 'wget url' | at 01:00

... αλλάζοντας τη διεύθυνση URL με την πραγματική διαδικτυακή διεύθυνση και το χρόνο σε ό, τι επιθυμείτε (ρολόι 24 ωρών).

Δείτε διαθέσιμα Wifi

Θέλετε μια γρήγορη και απλή λίστα των διαθέσιμων WiFi δικτύων, καθώς και ένα σύνολο από πληροφορίες σχετικά με αυτές; Αν ναι, πληκτρολογήστε:

iwlist scan

Βρείτε την IP μίας Ιστοσελίδας

Για να βρείτε τη διεύθυνση IP ενός δικτυακού τόπου, πληκτρολογήστε:

whois website.com

Έλεγχος της μπαταρίας

Η μπαταρία του υπολογιστή σας διαρκεί όλο και λιγότερο κάθε εβδομάδα; Ελέγξτε τις δυνατότητες της μπαταρίας σας, πληκτρολογώντας:

grep-F capacity: / proc/acpi/battery/BAT0/info

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου