Unix: Η εντολή grep


Η εντολή grep θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά δομικά στοιχεία της γραμμής εντολών. Είναι ένα εργαλείο αναζήτησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτραρίσμα κείμενου και για την επεξεργασία αρχείων και ρευμάτων Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το πιο κοινό και πιο βασικό σενάριο της grep είναι η χρήση της για την αναζήτηση ενός κειμένου. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να βρείτε στιγμιότυπα μιας λέξης ή φράσης σε ένα αρχείο κειμένου. Μπορείτε να την καλέσετε άμεσα από στη γραμμή εντολών, πληκτρολογώντας το όνομα της, το ερώτημα αναζήτησης, καθώς και τα αρχεία 'στόχους' στα οποία θα κάνει την αναζήτηση. Για να βρω τη λέξη "needle" στο αρχείο haystack.txt, χρησιμοποιώ την ακόλουθη εντολή:

$ grep needle haystack.txt

Με αυτή την εντολή grep θα εμφανίσετε κάθε γραμμή που περιέχει το κείμενο "needle" στο αρχείο haystack.txt . Σε αυτό το παράδειγμα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εντολή grep αντιστοιχίζει τους χαρακτήρες και όχι τη λέξη. Για παράδειγμα, θα εμφανίσει επίσης και τις γραμμές που περιλαμβάνουν την λέξη "needless" και όλες τις άλλες λέξεις που περιέχουν το "needle".Για να αναζητήσετε μια λέξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παράμετρο -w. Αυτό θα εμφανίσει μόνο τις γραμμές στις οποίες το κείμενο είναι το ερώτημα που περιβάλλεται από τις δύο πλευρές από οποιοδήποτε συνδυασμό κενών, σημείων στίξης, ή χαρακτήρων αλλαγής γραμμής.

$ grep -w needle haystack.txt

Η grep μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βρει κείμενο σε πολλά αρχεία ταυτόχρονα. Αν καθορίσετε πολλαπλά αρχεία ως στόχο στο ερώτημα, Η grep θα ψάξει σε όλα και στο αποτέλεσμα θα σας πει κάθε αποτέλεσμα αναζήτησης που βρέθηκε.

$ grep -w needle haystacks / *. txt

Το όνομα του αρχείου θα εμφανίζεται στην αρχή κάθε γραμμής του αποτελέσματος, ακολουθούμενο από άνω και κάτω τελεία και την γραμμή που ταιριάζει στο ερώτημα (περιέχει την λέξη needle). Μπορείτε να πείτε στη grep να κρύψει το όνομα των αρχείων συμπεριλαμβάνοντας την παράμετρο -h. Εάν θέλετε μόνο μια λίστα των αρχείων και δεν θέλετε το κείμενο ταιριάσματος, απλά χρησιμοποιήστε την παράμετρο -l.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου